Vår historia

Stall THS och tiden före Harry Haythrow

 

 

Birger Johansson (Johnnys pappa) och Erik Karlsson (Bennos pappa) startade på sextiotalet stall THS. De hade under en rad år framgångar både som hästägare och tränare. De båda turades om att vara kuskar.

 

Birger berättar: Vårt travintresse började i mitten på sextiotalet genom arbetskamrater på företaget Strålfors, vilket ledde till gemensamt inköp av den första hästen som hette Peo Iran, som var endast ett år vid inköpstillfället. Han blev så småningom en riktigt duktig travare och deltog med seger inom V65 på Jägersro, samt finaldeltagande på Solvalla.

1969 köpte Erik och jag färdiga tävlingshästen Bengt Iran, som vid detta tillfälle var helt formlös efter bara några starter på sin dåvarande hemmabana Jägersro.

Hästen köptes på auktion för 3000 kr vilket vid detta tillfälle var likvärdigt med en ganska bra månadslön för en ung tjänsteman på Strålfors.

Vi började med att ge denna högresta smala häst så god och nyttig mat som möjligt samt vistelse i hagen så ofta som möjligt. Träningen startade på hösten och genomfördes hela vintern och fram på vårkanten, fick han sina första snabbarbeten på Halmstad-banan som var nybyggd 1969. Hästen kändes riktigt bra redan vid första jobbet, vilket ledde till start mitt på sommaren och första segern togs på hösten med en stolt Birger J. i jollen.

Erik och jag, tillsammans med våra familjer, hade många fina upplevelser med Bengt Iran, som vann 13 lopp, samt ca 20 övriga prisplaceringar."

 

 

Birger berättar om några händelser före Harry Haythrow:

"- En försommardag under 1978 på resa till travet i Halmstad, bestämde Johnny och Benno att de skulle skaffa egen travhäst. Vi hade lastbilen med gott om plats för en extra häst på hemvägen. Affären gjordes efter påseende med välkänd tränare/hästhandlare i Halmstad. Det var ett ostartat 5 årigt sto som hette Emmi McLee som enligt säljaren hade haft lite problem med “småskador” under unga år. Grabbarna lade ner ett omfattande jobb som ledde till att insprungna pengar blev tre ggr köpeskillingen.

 

-Vid ett senare tillfälle inhandlades på auktion i Sthlm, unghästen Sun Kryss med helamerikansk stam. Detta blev en stor och vacker hingst som tyvärr ej kunde prestera något på banan.

 

- Under mitten på 80 talet lämnade Erik och jag de hästar och övrigt material som vi ägde till grabbarna däribland avelsstoet Nina Spike vilken sedermera blev mormors mor till den gode Harry. Ninas mamma var ett sto som hade okänd fader och hette Zambia, som utöver Nina, lämnade väldigt duktiga hästar där namn som Charlie Spike , Super Garry m.fl vilka vann ett stort antal lopp i högsta klassen.

 

- Det som betytt mest utöver moderstammen var när blodet kom i kontakt med hingsten Spotlight Lobell, som tillsamman med egna uppfödningen Speedy Tilda, blev mamma till Harry. Denna mamma var en god tävlingsindivid som vann ett antal lopp varav ett, resulterade med vinst för Johnny, på storbanan Jägersro, där pappa satt en rejäl slant som vinnare till 70 ggr/pengarna."

 

J

 

 

Kontakta oss

 

Johnny Johansson

 

Höslänga 1

 

341 91 LJUNGBY

 

Tfn: 073-382 81 20

 

400johansson@telia.com

 

 

Kuriosa

Hästintresset startade redan vid tidig

ålder för Johnny och Benno

oSommarsemestrarna under uppväxten tillbringades med att campa på Halmstadtravet.

cBirger och Benno på tävlingsbanan

9I stallet 1985. Hästen är Mimi McLee

Copyright © All Rights Reserved